Co usprawni pracę w restauracji?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wyznacznikiem dobrej restauracji jest smaczne jedzenie, wysoka jakość obsługi oraz sprawne wydawanie dań z kuchni. Przy bardzo dużym ruchu nie jest wcale łatwo utrzymać tempo i obsłużyć wszystkich klientów na czas, by byli zadowoleni. Właśnie dlatego w restauracjach potrzebne są specjalne usprawnienia, które ułatwiają pracę kucharzom oraz kelnerom i pozwalają im świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Bez niektórych urządzeń i dodatków lokal gastronomiczny po prostu nie może istnieć – oto kilka z nich.   

Przechowywanie gotowych potraw oraz produktów  

W restauracji, zwłaszcza takiej, gdzie kadra jest raczej niewielka, nie sposób przygotowywać wszystkich potraw dla pełnej sali na bieżąco. Bardzo pomocnym działaniem jest przygotowywanie niektórych dań z wyprzedzeniem i podgrzewanie ich dla klientów. Szafy mroźnicze pozwalają na przechowywanie w niskiej temperaturze dużych ilości jedzenia i produktów mrożonych na raz. Nie tylko ułatwia i przyspiesza to pracę na kuchni, lecz także pozwala na dłuższe zachowanie świeżości żywności, przez co mniej jedzenia się marnuje.

Inwestycja w dobrej jakości sprzęt chłodniczy pozwoli ograniczyć straty w restauracji. Pamiętaj tylko o odpowiednim przechowywaniu i mrożeniu potraw oraz półproduktów. Do tego celu należy używać wyłącznie materiałów do tego przeznaczonych, a temperatura w szafie mroźniczej musi być stała, by nie doszło do rozmrożenia i ponownego zamrożenia żywności, co doprowadziłoby do rozwoju niebezpiecznych mikroorganizmów. 

Stroje dla personelu  

W każdej firmie niezbędne jest rozróżnienie między pracownikami na poszczególnych stanowiskach. Również w restauracji potrzebne jest coś, co odróżni kelnerów od menedżera i szefa kuchni od pomocnika kuchennego. Strój to najbardziej jasny sygnał, że pracownicy różnią się od siebie szczeblem i stanowiskiem.

Kelnerzy powinni być ubrani w schludne i równe uniformy, najlepiej w neutralnych kolorach, ponieważ taki strój jest bardziej elegancki. Stanowisko menedżera wymaga nieco formalnego, ale jednak prywatnego stroju, by nie wtopić się w załogę kelnerską.

Z kolei cała ekipa pracująca w kuchni powinna nosić fartuchy gastronomiczne. Nie tylko dlatego, że fartuch pierze się łatwiej niż cały strój roboczy, lecz także z powodów sanitarnych. Dodatkowo dzięki temu szybko można ich odróżnić od innych pracowników. W zależności od stopnia wykonywanej w restauracyjnej kuchni pracy, fartuch może mieć inny kolor, haft lub plakietkę sugerującą, kto ma go na sobie.  

Przyspieszenie pracy w kuchni   

Przygotowywanie dużych ilości jedzenia musi być praco i czasochłonne. Niestety w małej kuchni, w której często brakuje rąk do pracy, samo przygotowanie surówki lub obieranie ziemniaków na przyjęcie odbywające się w sali restauracyjnej może zająć pół dnia.

Żeby przyspieszyć i ułatwić pracę pomocy kuchennej oraz kucharzy przed na przykład weselem czy jubileuszem, warto zainwestować w pewne automatyczne rozwiązania. Elektryczna szatkownica do warzyw pokroi w mgnieniu oka ogromne ilości surówki na daną okazję w czasie, gdy pracownicy będą mogli zająć się już czymś innym. Tak samo przydatna będzie mechaniczna obieraczka do warzyw, która o wiele szybciej niż pomoc kuchenna pozbawi skórek kilka kilogramów ziemniaków czy marchwi. Takie proste ułatwienia mogą mieć ogromny wpływ na funkcjonowanie restauracji i jej efektywność. Dzięki nim praca w kuchni stanie się lżejsza, a pracownicy będą z niej bardziej zadowoleni.

Zdj. główne: Fabrizio Magoni/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jakie czynniki wpływają na zadowolenie pacjentów z usług dermatologicznych?
Jakie czynniki wpływają na zadowolenie pacjentów z usług dermatologicznych?
Dowiedz się, jakie elementy wpływają na ocenę jakości usług dermatologicznych przez pacjentów. Odkryj kluczowe aspekty, które mogą poprawić relacje lekarz-pacjent oraz prowadzić do lepszego doświadczenia medycznego.
Poradnik wyboru idealnej stali nierdzewnej dla potrzeb Twojej kuchni
Poradnik wyboru idealnej stali nierdzewnej dla potrzeb Twojej kuchni
Odkryj, jak wybrać najlepszą stal nierdzewną dla Twojej kuchni, dostosowaną do Twoich potrzeb i preferencji. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę i jakie są rodzaje stali nierdzewnej.
Jak pedagogika Montessori wspiera indywidualny rozwój dziecka w przedszkolu
Jak pedagogika Montessori wspiera indywidualny rozwój dziecka w przedszkolu
Poznaj zalety pedagogiki Montessori w przedszkolu, jak pomaga rozwijać unikalne zdolności dziecka i wspiera indywidualizm od najmłodszych lat.
Ostatnie wpisy